A szemek védelme a napsütés ellen

A szemek védelme a napsütés ellenA szemek megfelelő védelme mindig nagyon fontos, sokan azonban elfelejtik, hogy a napsütéses időszakban nem csak a bőrünket, hanem a szemeinket is védeni kell a nap káros sugaraitól. Lássuk, hogyan tudjuk ezt megtenni.

A nap káros sugarait az ultraibolya (UV) sugárzás jelenti. Az UV sugárzás nyáron a legveszélyesebb, de ugyanúgy védeni kell szemeinket UV sugárzás ellen az év minden részében, ugyanis a felhőkön is áthatol. A szem károsodását az okozza, hogy a szaruhártya, a szemlencse és a retina elnyelik a 290 nanométernél nagyobb UV sugárzást.

Az UV sugárzás elleni védelem egyik legfontosabb eszköze a 100%-os UV szűréssel rendelkező napszemüveg jelenti. Nem elég tehát, ha a napszemüveg sötét lencsékkel rendelkezik, figyelni kell arra is, hogy megfelelő UV szűrő képessége is legyen.

A védekezést segíteni lehet még a szemek megfelelő hidratálásával, ami megfelelő mennyiségű víz fogyasztását jelenti minden nap. Ha mégis kiszáradna szemünk, akkor műkönny segítségével meg lehet előzni a komolyabb problémák kialakulását.

A kalapok, fejfedők nem csak divatosak, hanem a szemet is védik, ha olyan fejfedőt hordunk, amely árnyékot ad szemeinknek. A fejfedők emellett védenek a meleg és a napszúrás ellen is, így több szempontból is érdemek őket viselni.

A napsütés elleni védekezést fiatal korban meg kell már kezdeni, ugyanis különböző tanulmányok során arra a következtetésre jutottak, hogy a káros UV sugárzás jelentős része már 18 éves kor előtt éri a szemeket.