A koronavírus idején is figyeljünk szemünkre

A koronavírus idején is figyeljünk szemünkreA koronavírus hatására miatt korábban berögzült, sokaknak fel sem tűnő szokáson kell változtatnunk. Sokan pl. most veszik csak észre, most gondolják végig, hogy milyen gyakran érnek a szemükhöz egy átlagos napon. Nagyon oda kell tehát figyelni arra, hogy a szemeink, és ezáltal szervezetünk egészségét a jelenlegi helyzetben meg tudjuk védeni.

A szemüvegesek mindenképpen figyeljenek oda arra, hogy a szemüveg folyamatos megfogása is emeli a koronavírus kockázatát. Emiatt először is próbáljuk csökkenteni a szemüveghez történő hozzáérések számát. A szemüveget is rendszeresen tisztítani, és bizonyos időközönként fertőtleníteni is kell. A lencsék tisztítása elég az éles látáshoz, de a fertőzéstől ez nem fog megvédeni.

Kontaktlencse viselése esetén még jobban kell figyelni, ugyanis kontaktlencse kivételénél, berakásánál azonban mindenképpen a szemünkben kell nyúlkálni, a vírus pedig cseppfertőzéssel terjed. Kontaktlencse viselése esetén nagyon fontos tehát a rendszeres kézmosás, és szintén ügyelni kell arra, hogy minél kevesebbszer nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz. Kontaktlencse viselés esetén arra is ügyeljünk, hogy lehetőleg naponta egyszer tegyük csak be a lencsét, ez ugyanis a minimum, ahányszor a lencséhez kell érnünk, próbáljuk tartani. Aki még nem tette, érdemes napi lencsére váltani. Ennek az ára ugyan magasabb, mint a havi lencsék ára, de sokkal kisebb az esélye a baktériumok elszaporodásának, és nem is kell a lencsék tisztán tartásán aggódnunk.