Cégkivonat vagy cégmásolat, melyikre van szükség?

Cégkivonat vagy cégmásolat, melyikre van szükség?A cégekkel kapcsolatos ügyintézések egyik alapját képezi, hogy be kell mutatni egy olyan iratot, amelyen megtalálhatók az adott cég legfontosabb adatai. Ilyen esetben általában cégkivonat és cégmásolat beszerzése mellett kell döntenünk. Lássuk, mik a különbségek a két lehetőség között.

A cégkivonat a cégjegyzékben szereplő, jelenleg aktuális adatokat tartalmazza egy cégről, kizárólagosan. Általában pályázatokhoz van szükség cégkivonat beszerzésére, csatolására, ugyanis pályázatokhoz nincs szükség a cég múltjának igazolására, csak arra, hogy a pályázat benyújtásának időpontjában megfelel-e a vállalkozás a követelményeknek. A cégkivonatnak három típusa van, ingyenes, hiteles és közhiteles cégkivonat. Ha hivatalos ügyintézéshez van szükség cégkivonatra, akkor az ingyenes változat valószínűleg nem lesz megfelelő, az ugyanis inkább csak tájékoztató jellegűnek számít.

Céges adásvételkor, partneri kapcsolatok kialakításánál szükség lehet a cég történetének, korábbi adatainak igazolására is, amire a cégmásolat szolgál. A cégmásolat tartalmaz minden olyan információt a vállalkozásról, amely korábban szerepelt a cégjegyzékben, de törlésre került. A cégmásolat tehát jóval részletesebb, mint a cégkivonat, jóval több információt tartalmaz, azonban kevesebb esetben szükséges cégmásolatot bemutatni.

A legegyszerűbb módja a szükséges dokumentum meghatározásának, ha megkérdezzük, hogy milyen dokumentumot kell bemutatnunk az adott ügyintézés során. Sok esetben nem elég az sem, ha tudjuk, hogy pl. cégkivonatra van szükségünk, ugyanis a hiteles és a közhiteles cégkivonat között is vannak különbségek (pl., hogy a közhiteles cégkivonat mindig papír alapú, nem lehet elektronikus).